Fényforrás fajták

Ez az alcím, ami lehet pár mondat hosszú. Lorem ipsum dolor sit amet, costelecur sitam et noscum potarie notare nikum.

Mit lehet tudni a hagyományos izzókról?

Az egyik legrégebbi elektromos fényforrásunk a volfrámszálas izzólámpa.Fényét elektromos áram által felizzított volfrámszál adja, az izzószálat az üvegburában lévő semleges gáz vagy vákuum óvja meg a levegő oxidáló hatásától. Az izzók legnagyobb hátránya a kis fényhasznosítás, azaz a kis hatásfok, hiszen a bevezetett energia mindössze 2-5%-át alakítják fénnyé, a többi hőként kárba vész.

Mitől halogén egy halogén?

A halogénlámpa is izzólámpa, a hagyományos izzótól annyiban tér el, hogy az izzószálat kisméretű – többnyire- kvarcüvegből készült bura veszi körül, amelyben valamilyen semleges gáz és kis mennyiségű halogén elem (jód, bróm) található. A halogénelemek jelenléte –a halogén körfolyamat miatt – javítja az izzók fényhasznosítását és élettartamát.

A halogén körfolyamat lényege: a halogén izzólámpákban az elpárolgott volfrám és a gáztérben jelenlévő halogén vegyület reakcióba lép és volfrám-jodidot (pontosabban volfrám-oxijodidot) alkot. A vegyület az izzószál környezetében elbomlik, és a volfrám lerakódik a melegebb részeken. Mivel az izzószál a legvékonyabb helyen a legforróbb, ezért automatikus önjavító folyamat indul be. Ez a körfolyamat lehetővé teszi az izzószál hőmérsékletének emelését, ami kedvez a fényhasznosításnak, de növeli a kibocsátott UV-sugárzást is. Ahhoz, hogy a halogén körfolyamat beinduljon, elengedhetetlen, hogy a búra elérjen egy bizonyos hőmérsékletet. Élettartama meghaladhatja az 1000 órát.

A kompakt fénycső

Típustól függően akár 6-15 ezer óra is lehet az élettartama. Jó hatásfokú, hátránya az izzókhoz képesti jelentősebb beszerzési költség. Élettartamát rontja, ha sok ki-és bekapcsolást kell elviselnie, ezért nem javasolt például mellékhelyiségbe vásárolni ilyen fényforrást. Üzemelése jelentős elektroszmoggal jár, ezért nem ajánlatos például fekhely mellett használni.

A hosszú élettartam titka: a LED izzó

A legtöbb gyártó 50.000 és 100.000 üzemóra közötti élettartamot tüntet fel a termékük csomagolásán. Van azonban egy tény, amellyel nem sokan vannak tisztában. Ezek az élettartamok igazak lehetnek egy színes LED izzó esetében, de sajnos a fehéreknél nem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha egy fehér fényű LED izzó folyamatosan üzemel, mondjuk napi 8 órában, az első év után hozzávetőlegesen 3-5%-kal csökken a fényereje, mely a következő években is folyamatosan csökken. Bár a fehér LED izzók tényleg világítanak még akár 50.000 üzemóra után is, csak fényerejük akár 80%-kal is csökkenhet addigra. Ezek fényében a fehér fényű LED izzók tényleges élettartama körülbelül 15.000 és 25.000 üzemórára tehető. Figyelembe véve a hagyományos villanykörte 1.000 órás, az energiatakarékos izzók átlagosan 9.000 órás élettartamát, még mindig a LED izzó vezet. Érdekességképpen megemlítenénk, hogy a színes LED izzók átlagosan 70.000 üzemóra alatt veszítenek körülbelül 20%-ot a fényerejükből.

More products

Website is not optimized for resolutions smaller than 320px.


Please check our site in a bigger resolution device!